Meisjes schoenen: Schattig, roze, maar gevaarlijk


Net als Assepoester, wringen veel meisjes zich in schoenen die eigenlijk te klein zijn, met alle gevolgen van dien. Zo blijkt uit een recente studie die ons onderzoeksteam samen met een zorgverzekeraar is gestart.

Kleine Fleur vindt haar nieuwe schoenen geweldig. Als haar gevraagd wordt of haar schoenen echt passen, geeft ze als antwoord: “natuurlijk passen ze”! Maar Fleur en haar moeder staat een onaangename verassing te wachten. Ons onderzoeksteam heeft haar voeten en schoenen gemeten en deze bleken in totaal 9 mm kleiner dan de voeten van Fleur.

Goed passende schoenen zijn 12-17 mm langer dan de lengte van de voet, maar bij het kopen van nieuwe schoenen maken ouders en verkopers van schoenenwinkels al generaties lang dezelfde 2 fouten. Als eerste worden vaak de kindervoeten gemeten en direct een schoenmaat toegewezen. vervolgens pakt de medewerker van de schoenwinkel een doos uit het magazijn met de betreffende schoenmaat. Kinderen passen vervolgens de schoenen en zowel de ouders als de medewerker van de schoenwinkel vragen of de schoenen goed passen.

Dr. Wieland Kinz, hoofd van het onderzoek, geeft aan waarom dit niet juist is: “ Allereerst laten onze onderzoeksresultaten zien dat bij vrijwel alle kinderschoenen de schoenmaat aanduiding niet juist is. Een schoen met daarop een schoenmaat 28 is in werkelijkheid vaak een schoenmaat 25. Meer dan 80% van de kinderschoenen is verkeerd gelabeld. Een andere belangrijke factor die onze studies hebben aangetoond, is dat kinderen onder de 10 jaar niet zelf kunnen beoordelen of schoenen goed passen.

In dit specifieke onderzoek, was het met name bij meisjes slecht gesteld. Zij droegen vaker dan jongens, niet passende schoenen. Ondanks het feit dat er geen eenduidige verklaring hiervoor is, zou het volgens de onderzoekers mode-gerelateerd kunnen zijn.

Tijdens het onderzoek zag men dat bij de meisjes leuke, sierlijke, roze schoentjes duidelijk in de mode waren. De meeste van deze bleken echter te klein. Het dragen van te kleine schoenen kan uiteindelijk zeer nadelige effecten hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van te kleine schoenen uiteindelijk kan leiden tot veranderingen in de botstructuur in de vorm van een foutieve uitlijning van de grote teen, zelfs al bij kinderen van 3-6 jaar.

Naar aanleiding van deze studie resultaten, is ons onderzoeksteam samen met de zorgverzekeraar een bewustwordingscampagne gestart met als doel de podotherapeutische gezondheid van kinderen te verbeteren. De komende maanden zal er actief waardevolle informatie en nuttige tips worden verstrekt aan ouders. Na deze bewustwordingscampagne, zal een nader onderzoek worden uitgevoerd om te zien of er enige verbetering in de pasvorm van kinderschoenen is geweest.